Ta izba twierdzi, że podatek od cukry będzie miał gorzki smak – debata oksfordzka
4 grudnia 2020
W środę odbyła się debata oksfordzka podczas której zastanawialiśmy się czy podatek od cukru będzie mieć gorzki smak. Całe spotkanie odbyło się na bardzo wysokim poziomie merytorycznym mówców, które wysłuchało ponad 50 osób!
Strona propozycji przedstawiła niekorzystny wpływ podatku na polskich rolników produkujących owoce oraz na małe i średnie przedsiębiorstwa , które ucierpią ze względu na fakt, iż konsumenci będą szukać tańszych, zagranicznych alternatyw produktów słodzonych. Dodatkowo podkreślali fakt, iż w krajach, w których wprowadzono podatek do cukru nie zmalał procent otyłości, co za tym idzie idea, która przyświeca temu podatkowi, czyli walka z nadwagą oraz cukrzycą w Polsce – zapewne nie zostanie zrealizowana. Uważali, że wprowadzenie takiego podatku to kolejna forma zakazu o gorzkim smaku dla społeczeństwa, a skutek wprowadzenia ustawy może być odwrotny do zamierzonego.
Strona opozycji natomiast broniła podatku podkreślając jego walory prozdrowotne w długim horyzoncie czasowym. Działania fiskalne przyczynią się do kształtowania zachowań pro-zdrowotnych, dokonywania właściwych wyborów żywieniowych i tworzenia środowiska promującego zdrowy styl życia w Polsce. Podkreślali fakt, iż dochody z tego podatku mają wynieść w 2021 r. ponad 3 mld zł z czego ok 95% zostanie przekazane na NFZ (na działania o charakterze edukacyjnym i profilaktycznym)
Proponowali, aby konsumenci w zamian szukali alternatywnych napojów i przekąsek np. owoców, które są równie smaczne i nie zawierają szkodliwego dla zdrowia cukru.
Po głosowaniu publiczności nie udało się wyłonić zwycięskiej drużyny – są zarówno plusy jak i minusy wprowadzenia tego podatku zatem gratulujemy obu drużynom wygranej!
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za bardzo ciekawe wystąpienia, oraz wszystkim przybyłym za wysłuchanie debaty i tym samym zapraszamy na nasze kolejne wydarzenia!